Despre minciuna

Standard

despre-minciunaVreau sa incep textul cu o descriere personala. Eu sunt o persoana care uraste minciuna. Orice fel de minciuna: fie ca e spusa pentru a proteja, pentru a face o surpriza, de a ascunde lucruri care ar putea rani. Din minciuna se nasc barfele, rautatile sau invidia.

Nu reusesc sa inteleg de ce oamenii apleleaza la neadevaruri pentru a incerca sa para ceva mai mult decat sunt. Chiar daca nu reusesc sa inteleg, si eu practic din cand in cand. In viata mai facem si lucruri pe care nu le intelegem.

Dintre toate minciunile, cel mai mult o urasc pe cea din cuplu. In viziunea mea idealista, cand decizi sa incepi o relatie cu cineva, decizi ca vrei sa petreci mai mult timp cu acea persoana, decat cu oricine altcineva, decizi ca vrei ca acea persoana sa iti fie aproape si fizic si psihic, vrei sa impartasesti tot, cu bune si cu rele, vrei sa accepti si sa fii acceptat pentru ceea ce esti.

In momentul in care descoperi ca in lumea lui 2013 asa ceva este putin probabil sa fie realizabil, acela e momentul cand stii ca urasti minciuna. Sunt convinsa ca toti mint. Mintim in general sa parem mai buni. Mintim pentru ca traim intr-o lume plina de aparente si trebuie sa ne facem placuti. Oameni sunt fiinte sociale, drept pentru care nu pot sa traiasca izolvati. Ca sa nu fie exclusi, mai arunca ici – colo cate o gogonata, aceasta e inghitita si toata lumea e impacata. Exista miliarde de motive pentru care mintim, la fel cum exista si miliarde de motive pentru care nu trebuie sa mintim.

Am invatat si ca minciuna poate sa ajute. Paradoxal, sunt cazuri in care poti sa fii mai bun daca minti. Spre exemplu, un coleg de munca intampina o problema acasa. Din cauza asta intarzie la serviciu. Seful te intreaba ce s-a intamplat cu colegul, iar tu ii spui ca e in cladire, in alta sala. Seful e impacat, colegul e salvat si tu ai un prieten fidel. Toata lumea e fericita. Dar pana la urma, tot minciuna se numeste.

Una peste alta, oricat te-ai feri de minciuna, nu poti sa scapi. Cred ca o sa ajung sa fiu toleranta la minciunile mai mici si cu un scop nobil, decat sa imi stric buna dispozitie de dimineata pana seara.

Concluzia: cat va exista lumea asta, minciuna va avea un rol puternic.

 

Share Button

Leave a Reply