“Clujul e mai bun decat Brasovul”

Standard

CJROCluj-Napoca_19Cand am plecat de la Cluj si am venit la Brasov sa ma inscriu la un program de Masterat in cadrul Universitatii Transilvania toata lumea s-a aratat mirata in legatura cu decizia mea. Se pare ca, potrivit celor auzite, “Clujul e mai bun decat Brasovul”. Afirmatia face referire la gradul de pregatire al cadrelor didactice, al oportunitatilor de dezvoltare profesionala, al variatiei programelor de studii si multe alte astfel de repere.

Am vrut sa scriu articolul acesta pentru a le deschide ochii celor care cred ca sistemul educational universitar din Brasov este cu mult sub nivelul centrului universitar de la Cluj. Acest lucru nu este intotdeauna real. O sa abordez cateva puncte de vedere cat mai obiectiv. Cred ca acest lucru este posibil pentru ca am avut ocazia sa particip direct in ambele sisteme si in acelasi timp imi plac foarte mult ambele orase.

Primul lucru care ar putea interveni in diferentierea celor doua centre universitare importante din Romania este calitatea cadrelor didactice. Din acest punct de vedere cred ca prestigiul si traditia universitatilor clujene poate aduce un plus, dar nu neaparat. Am cunoscut la Cluj-Napoca oameni foarte calificati in meseria lor, dar care nu aveau stofa de cadre didactice. Poate ca experienta este un atuu, dar si abilitatea de a atrage tinerii spre invatare si de a-i face sa iubeasca meseria pe care vor sa o practice este un punct forte. La Brasov am doar profesori tineri, comunicativi si deschisi. Acest lucru poate fi din cauza faptului ca la programul de Masterat orarul este lejer, prezenta nu e obligatorie, e liniste la curs, lume putina, usurinta in a explica.

Un alt factor important care poate diferentia cele doua locatii de studiu superior este tipologia studentilor care fac parte din respectiva universitate. De obicei la Cluj merg mai multi tineri pentru ca stiu ca au oportunitati de viitor, dar si multe locuri de distractie. Cu toate acestea, nu cred ca in acest caz cantitatea defineste calitatea. Ce se poate vedea este faptul ca studentii din regiunea de nord-vest se remarca mai acut in competitii decat cei din centru. Asta poate pentru ca si participa. Nu stiu sigur cum sta treaba cu Brasovul pentru ca nu am cercetat in prealabil.

Banii investiti in cladiri, in aparaturi de ultima generatie sau chiar in mobilier determina calitatea studiilor. Si Clujenii si Brasovenii fac investitii majore in acest sens. Este util ca tinerii sa poata practica ceea ce aud la cursurile teoretice. Astfel invata mai usor si mai apoi in cariera stiu cum sa se descurce. Nu pot sa zic ca din punct de vedere financiar se deosebesc in vreun fel. Raportul este cam la fel.

Faptul ca orasul e mai mic, acest lucru poate sa fie un dezavantaj pentru Brasov. Sau din contra, poate sa fie un avantaj in sensul in care tinerii apleaza foarte mult la camin. Am auzit de la profesorii din Brasov ca se poate intra mai usor in caminele de la Transilvania, decat in Cluj. Si chiria e mai mica. Si daca stam sa ne gandim la posibilitati, atunci sa nu uitam ca Bucurestiul este la o aruncatura de bat de Brasov si oportunitatile capata un alt sens.

Ca o concluzie, cred ca este important ca in CV-ul tau sa apara faptul ca ai urmat cursurile uneia dintre cele mai prestigioase universitati din Romania, dar totodata cred ca daca un tanar cu capul pe umeri doreste sa invete carte, atunci nu mai conteaza numele. Cine isi doreste cu adevarat sa cunoasca tainele meseriei pe care si-o alege, atunci nu are neaparat nevoie de faima profesorilor sau mai stiu eu ce, ci poate sa fie autodidact. Pacat ca angajatorii cauta de cele mai multe ori CV-uri, nu oameni calificati.

 

 

Share Button

Leave a Reply